Top

Δυτική Αττική – Περιστέρι

Περιστέρη - Δυτική Αττική

Δυτική Αττική – Περιστέρι

Δυτική Αττική – Περιστέρι

Το Περιστέρι είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους στη Δυτική Αττική. Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας ενώ χωρίζεται με αυτήν από τον ποταμό Κηφισό. Φτάνει μέχρι το Ποικίλο Όρος στο Αιγάλεω και συνορεύει επίσης με τους Αγίους Αναργύρους, τα Νέα Λιόσια, την Πετρούπολη και το Χαϊδάρι. Είναι ένας πολύ μεγάλος δήμος με μεγάλο αριθμό πληθυσμού που εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα … άραγε ήταν έτσι πάντοτε;

Περιστέρη - Δυτική Αττική

Το Περιστέρι σήμερα

Αυτό το ερώτημα μας έκανε να ανατρέξουμε στο παρελθόν για περαιτέρω πληροφορίες. Η ζωή στο Περιστέρι ξεκινά περίπου το 1923 με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ωστόσο, από ανασκαφές που έγιναν για τους αγωγούς αποχέτευσης από το 1981 έως το 1984, ανακαλύπτονται πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι αυτός ο τόπος έχει μια μεγάλη ιστορία. Τα πρώτα ευρήματα που έρχονται στο φως εντοπίζονται περίπου στο 1855. Εν τω μεταξύ, εδώ εντοπίζονται και τα κτήματα του Περικλή.

Το Περιστέρι στην αρχαιότητα

Ας ρίξουμε μια ματιά για το πώς περιγράφουν οι ειδικοί την περιοχή τότε. Το Ποικίλο Όρος ήταν ένα βουνό με ελάχιστη βλάστηση. Υπήρχε ένας υπέροχος απέραντος ελαιώνας, χωράφια με στάρι, αμπέλια, λουλούδια και ο Κηφισός τριγύρω, πεντακάθαρος ! Ο ποταμός ήταν πηγή ζωής για την εύφορη πεδιάδα ΚΑΙ το Περιστέρι ένα μικρό και ασήμαντο χωριουδάκι μέσα στον Αθηναϊκό κάμπο. Από εκείνη την εποχή έχουν διασωθεί κάποια μικρά εκκλησάκια όπως του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδώρων.

Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι ελιές και τα χωράφια αποτελούσαν ιδιοκτησία των πλούσιων οικογενειών της Αθήνας που κατοικούσαν γύρω από την Ακρόπολη και στα χωράφια είχαν τις εξοχικές τους κατοικίες. Οι εκτάσεις του σημερινού Περιστερίου ανήκαν σε πλούσιους γαιοκτήμονες. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης το τοπίο αλλάζει ριζικά. Ο ελαιώνας καταστρέφεται σε ένα μεγάλο μέρος του και έτσι χάνονται περίπου 150.οοο ρίζες ελιές.

Με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και ενώ η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα η περιοχή της Κολοκυνθούς διαμορφώνεται σε τόπο αναψυχής για τους Αθηναίους. Έτσι ο ελαιώνας αρχίζει να καταστρέφεται συστηματικά. Τα δέντρα κόβονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καυσόξυλα. Γύρω από τον Κηφισό αναπτύσσονται άλλες καλλιέργειες οι οποίες κι αυτές μετά από λίγο καιρό καταστρέφονται. Στη θέση τους εγκαθίστανται κατοικίες προσφύγων και μεγάλες εργοστασιακές μονάδες.

Περιστέρι: η γειτονιά της παράγκας

Το τοπίο πια αρχίζει να αλλοιώνεται στην περιοχή. Τη θέση των δέντρων, των αμπελιών, των περιβολιών, παίρνουν οι ξύλινες παράγκες και τα πλινθόκτιστα σπιτάκια. Αρχίζει έτσι μια άναρχη δόμηση της περιοχής χωρίς σχέδιο χωρίς ρυμοτομία, χωρίς κοινόχρηστους χώρους. Η αδιαφορία του κράτους είναι έκδηλη παντού. Η πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής είναι αλματώδης. Ενώ το 1920 η περιοχή είχε 123 κατοίκους, από το 1928 και μετά ο πληθυσμός φτάνει τις 7.500.

Το Περιστέρι παρουσιάζει μια οικτρή εικόνα αφού γεμίζει με χαμόσπιτα και παράγκες. Τα νερά του Κηφισού μολύνονται και λιμνάζουν με αποτέλεσμα να θερίζουν οι αρρώστιες. Ένα χρόνο αργότερα ένας δυνατός αέρας σηκώνει τις στέγες και έτσι η ζωή γίνεται ακόμα πιο αφόρητη. Ο Δήμος Αθηναίων δεν αναλαμβάνει κανένα έργο, υποδομή συνεχίζει να μην υπάρχει, και χρήματα δε δίνονται. Το 1934 το Περιστέρι γίνεται αυτόνομο πια και ένας καινούριος δήμος. Τότε ξεκινά και η ηλεκτροδότηση της περιοχής όμως μόνο στον κεντρικό δρόμο και μέχρι το Δημαρχείο.

Το παλιό δημαρχείο στο Περιστέρι

Το παλιό δημαρχείο στο Περιστέρι

Με αυτή την ανύπαρκτη υποδομή το Περιστέρι συνεχίζει να αναπτύσσεται τι κι αν το Νοέμβρη του 1934 μια πλημμύρα γκρεμίζει παράγκες, παρασύρει ολόκληρα νοικοκυριά και σπέρνει το θάνατο. Από τότε και μέχρι τα νεώτερα χρόνια δομείται άναρχα όλη η περιοχή του Περιστερίου και διαμορφώνονται οι εργατικές γειτονιές χωρίς καμία απολύτως υποδομή.

Περιστέρι – Μητρόπολη στη δυτική Αττική

Νέες γειτονιές γεννιούνται καθημερινά και τα σπίτια αρχίζουν να σκαρφαλώνουν προς τα βουνά. Οι δρόμοι που μένουν είναι πολύ στενοί γιατί οι ιδιοκτήτες -συνήθως καταπατητές- θέλουν να εκμεταλλευτούν κατά το δυνατόν περισσότερο χώρο. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ανύπαρκτοι. Τα στοιχεία της υποβάθμισης που ήταν έντονα στον Δήμο Περιστερίου τώρα πολλαπλασιάζονται. Στην 10ετία του 60 μόνο το 10% των δρόμων είναι ασφαλτοστρωμένοι. Αποχετευτικό δίκτυο δεν υπάρχει. Δύο στα 10 δέκα σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ενώ το 50% των σπιτιών δεν έχει τρεχούμενο νερό.

Είναι η περίοδος που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες πολυκατοικίες. Μετά το 1975, με μεγάλους αγώνες των δημοτικών αρχών και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, έγιναν έργα υποδομής όπως το δίκτυο αποχέτευσης, όμβριων υδάτων και λυμάτων. Παράλληλα δεσμεύονται χώροι για να γίνουν πλατείες και παιδικές χαρές.

Η πόλη αλλάζει πολύ γρήγορα φτάνοντας στο σήμερα… Τα παλιά χαμόσπιτα και οι μονοκατοικίες δίνουν τη θέση τους, όλο και περισσότερο, σε σύγχρονα, πολυώροφα κτίρια. Νέοι, πιο φαρδιοί δρόμοι, κάνουν την κίνηση των αυτοκινήτων πολύ άνετη. Ο Κηφισός, μια μόνιμη εστία μόλυνσης, έκλεισε και μετατράπηκε σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν σίγουρα καλύτερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αποφράξεις Περιστέρι σε όλη τη δυτική Αττική

Ομοιόμορφα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων απλώνονται σε όλες τις γειτονιές. Πολυκατοικίες σύγχρονες ξεφυτρώνουν διαρκώς αντικαθιστώντας και τα λίγα χαμόσπιτα που είχαν παραμείνει. Τώρα που έκλεισε και το ποτάμι όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής φαίνεται σαν μια μεγάλη ενιαία πόλη. Και εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα… Τι γίνεται όταν μπαζώνεται στο μεγαλύτερό του μέρος ένα ποτάμι; Όταν τα αποχετευτικά συστήματα ενός μεγάλου δήμου έχουν να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν χρόνια;

Με μια βροχή ή με ένα δυνατό αέρα μπλοκαρίσματα, κυκλοφοριακή συμφόρεση και άνθρωποι εγκλωβισμένοι και μέσα στο άγχος και τα νεύρα! Εδώ έρχεται η Νο 1 εταιρεία αποφράξεων στο Περιστέρι να δώσει λύση και να αποκαταστήσει τα όποια προβλήματα.

Είναι η πλέον ειδική σε κάθε είδους απόφραξη και άντληση υδάτων από κάθε χώρο. Έχει στο ενεργητικό της πολλά χρόνια εμπειρίας και εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες στο Περιστέρι. Διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και προσωπικό πλήρως εξειδικευμένο. Η Αποφράξεις Περιστέρι σας προσφέρει τις υπηρεσίες της 365 ημέρες το χρόνο και ολόκληρο το 24ωρο. Καλέστε σήμερα Αποφράξεις Περιστέρι για μια πρώτη διάγνωση των αποχετεύσεών σας με κάμερα και αναθέστε της τον καθαρισμό των φρεατίων σας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και θα γλιτώσετε από μελλοντικά προβλήματα και ταλαιπωρία.

Post a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.